neljapäev, 10. juuni 2010

Ilmar Raua memoriaalil taas rahvusvaheline tase


Ilmar Raud Foto:ESBL

Homme algavatel Ilmar Raua mälestusvõistlustele Viljandis on registreerunud 4 suurmeistrit (Kaido Külaots, Meelis Kanep, Normunds Miezis, Igor Švõrjov) ja 7 rahvusvahelist meistrit. Rahvusvahelise mõõdu annab tugevate lätlaste Miezise ja Oleg Krivonossovi osalemine.
1.vooru algus homme kell 17.00, plaanis on ka live-ülekanne.

esmaspäev, 7. juuni 2010

Leonis võitis Gelfand

Leonis (Hispaania) lõppes tugev kiirturniir Boriss Gelfandi võiduga.
1.ring Gelfand - Vallejo Pons 3,5-2,5
Aronjan - Dominguez 2,5-1,5
Finaal: Gelfand - Aronjan 4 -2




Iljumžinov 35 - Karpov 21

Kirsan Iljumžinov Foto: ladno.ru

FIDE presidendivalimiste rallil on mõningase edumaa sise teinud praegune president Kirsan Iljumžinov, kelle valimisleheküljel teatatakse 35 riigi toetusest. Samal ajal loetletakse eksmaailmameister Anatoli Karpovi saidil 21 riiki, kelle hääl peaks minema tema poolt. Huvitav on siinjuures olukord, et mõlemas nimekirjas figureerib Venemaa...


Anatoli Karpov Foto: isanhalt.de

pühapäev, 6. juuni 2010

Majandusminister tegi Olev Schultsile külma


Olev Schults Foto: Marek Kolk (Eesti Maleliit)

Majandusuudis Päevalehelt: "Schults: Majandusminister ja SAS tõstsid Cresco Estonian Airist labaselt välja".

Pikki aastaid Estonian Airis suuraktsionäride riigi ja SASi vahelise puhvrina nõukogu juhtinud AS Cresco tõsteti nüüd lennufirmast ilma ühtegi senti andmata välja.
Loe edasi Eesti Päevalehest...

Poikovskis 2 liidrit

Poikovski tippturniiril on 4 vooru järel 3 punktiga juhtimas Dimitri Jakovenko ja Sergei Karjakin (mõlemad Venemaa).
Eile mängisid ägeda partii Aleksander Rjazantsev ja Arkadi Naiditš.





Lapidus võitis BEKO/Vabaetturi noorteturniiri

Tallinnas lõppes MA Vabaetturi korraldatud noorteturniir (peasponsori järgi nimetatud BEKO rahvusvaheliseks noorteturniiriks). Lisaks Eesti paremikule olid võistlemas ka mõned külalised Soomest, Lätist ja Poolast.
Jälgisin põhiliselt U-18 turniiri, millelt ka live-ülekandeid tehti. Tundub, et tehnilisi viperusi oli live-ülekannetes päris palju... alles tänased mängud on lõpuks korrektselt internetis. Ju asjaosalised kommenteerivad täpsemini. Muus osas saab turniiri igati kordaläinuks lugeda.

Tulemuste poole pealt: Jüri Holvason startis nelja järjestikuse võiduga (sh Ottomar Ladva ja Ivan Moltšanovi üle) ning näis, et edasine on vaid vormistamise küsimus. Järgnes ootamatu kaotus soomlasele Jani Ahvenajärvile ning takkaotsa Mark Lapidusele.
Viimases voorus otsustai turniirivõitja saatus partiis Ladva-Lapidus. Ladval oli võiduseis, kuid rängad vead (ilmselt suures ajapuuduses) pidanuks talle isegi kaotuse tooma. Paistab, et lõpus sai Lapidusel küll aeg otsa, kuid et Ladval polnud laual enam materjali, siis oli lõpptulemuseks viik.
1. Lapidus 6 7-st 2. Ahvenajärvi 5,5 3.-4. Holvason, Ladva 5 jt.

Viimases voorus mängisid paeluva partii vanad rivaalid Ottomar Ladva ja Mark Lapidus.





laupäev, 5. juuni 2010

Jan Hus, Martin Luther King ja bakhanaal Tartu Ülikoolis

Jan Hus (ca 1369 - 1415) tuleriidal Pilt: czechmeout.worldpress.com

Tänane Postimehe peauudis teeb kuidagi kurvaks: "Vilets bakalaureusetöö põhjustas ülikoolis tormi" räägib kellestki Edith K.-st, kes tõi mängleva kergusega 15. sajandi algul toimunud Konstanzi kirikukogu 1914. aastasse ning ajas põhjalikult segi Martin Lutheri ja Martin Luther Kingi... Tema bakalaureusetöö loeti viletsaks, ent sooritatuks. Tjah, tuleb välja, et tänapäeva ülikooliharidus pole mitte midagi väärt.
Miks ma sellest maleblogis kirjutan? 1). Kunagi nõuka ajal juhtus nii, et mind ei lastud poliitilistel põhjustel ülikooli ajalugu õppima (ju ma paistsin sisseastumiskomisjonile ketserlike mõtetega ajaloo "valgete laikude" valgustamisel silma... oli Gorbi-aeg.. 1986). Ajalooraamatute lugemine siiani meelishobi, aga diplomit mul pole... Nüüd siis jagatakse diplomeid sellise uskumatu rumalusega silmapaistvatele "noortele spetsialistidele". Oh ajad, oh kombed (Cicero)...
2). Postimehele on jaganud kommentaare ajalootudeng Kristjan Sander.

reede, 4. juuni 2010

Filipiinidel So pidu


Filipiinide meistriks tuli 16-aastane suurtalent Wesley So. Üks põhikonkurente GM Rogelio Antonio oskas tema vastu 6.voorus hilineda ning sai ilma mänguta nulli. Neljandast voorust alates katkestas Jayson Gonzales.





Wang Hao tuli Hiina meistriks



Täna lõppesid Hiina meistrivõistlused. Taevapojamaa maletaevas särab jätkuvalt alles 20-aastase Wang Hao talent. Viimases voorus lõi ta ühte peakonkurentidest - Ni Hua'd ning püüdis senised liidrid kinni. Koefitsient oli tal parim ja sellest piisas.


Wang Hao Foto: www.chinaqiyuan.com

Hiina maleblogi andmetel selgus ühtlasi ka Hiina maleolümpia koondis. Lisaks varem koha kindlustanud Wang Yue, Wang Hao ja Li Chao'le said koondisekoha Bu Xiangzhi ja Zhou Jianchao. Seega jäi koondisest välja näiteks Ni Hua ja eelmise aasta meister, suurüllataja Ding Liren.


Play chess online

neljapäev, 3. juuni 2010

Poikovskis tihe tabeliseis


Viorel Bologan Foto: Chesstigers.de

Kaugel Siberi pärapõrgus - Hantõ-Mansiiski ja Surguti vahel, asub Neftejuganski rajoonis Poiki jõe kaldal Poikovski linn. Elanikke 28000 ning tegeletakse aastast 1966 naftapuurimisega.
Ning juba 11-ndat aastat järjest toimub siin Anatoli Karpovi nimeline male tippturniir. Enamus mängijatest, nagu harilikult, on pärit venekeelsest diasporaast.
Ühtlane tase on teinud partiid tasavägisteks, kuid vähese resultatiivsuse ja igavuse üle ka väga kurta ei saa.

Tabeliseis: 1.-4. Viorel Bologan, Dmitri Jakovenko, Aleksander Rjazantsev, Sergei Karjakin 1,5
5.-8. Emil Sutovski, Nikita Vitjugov, Aleksander Motõljov, Aleksander Oništšuk 1
9.-12. Baadur Jobava, Arkadi Naiditš, Sergei Rublevski, Ivan Sokolov 0,5



teisipäev, 1. juuni 2010

Ehlvest tuli Chicagos 8. kohale

Loek van Wely Foto: yourchess.net

Jaan Ehlvest jäi tugevalt šveitsi süsteemis turniiril Chicagos 6,5 punktiga 9-st jagama 6.-12. kohta (koef 8.). Paistab, et mäng tal eriti välja ei tulnud, sest kaotas 2.voorus IM Kaufmanile ja 8.voorus IM Shanklandile. Kuigi osalejate hulgas oli terve rida suurmeistreid, ei mänginud Ehlvest ühegagi neist.
Turniiri võitis puhtalt 7,5 punktiga Loek van Wely (Holland), kes kolmes viimases voorus võitis GM Dimitri Gurevitši, GM Giorgi Kacheishvilit ja IM Samuel Shanklandi.
2.-5. Michael Adams, Jevgeni Najer, Viktor Mihhalevski, Jiri Stoček 7 jt.