neljapäev, 15. juuli 2010

Eesti maleelu kriitilises seisus

Jalgpalli MM-i aegu lubasin endale male kommenteerimisest paraja pausi, nüüd siis jätkan.

Kõigepealt Eesti maleelus sündivast. 2. juulil, vahetult enne Heart of Finlandile sõitu, sain EML-ilt ootamatult kutse maleliidu üldkoosolekule. Kuna Jyväskylasse minemata jätta polnud võimalik ning ma ei jõudnud ka kedagi volitada, siis jäi sel korral Võru Maleklubi esindajal koosolekul osalemata. Samamoodi käis kuuldavasti ka paljude teiste käsi, kes võistlesid samal ajal Hiiumaal, Venemaal ja Prantsusmaal... Kõige hämmastavam asja juures on see, et EML juhatusele paistis selline asjade käik isegi sobivat - kuigi kohale ei saanud minna keegi olümpiameeskonna mängijatest.

Lugesin äsja Vaadeldaja kommentaariumist Aare Külaotsa kommentaari, mis koosolekul toimus. Ja mul tõusid ihukarvad püsti - sellise EML juhatusega ei ole ju võimalik MITTE MINGISUGUST koostööd teha.

Aare Külaots said...

Lugedes EML kodulehelt tänu üldkoosolekul osalejatele tekkis ka minus tahtmine paar sõna kirjutada.
Käisin minagi üldkogul.. ja nagu laulusalmis öeldakse "sõin ja jõin kuid suhu ei saanud midagi"
Ei ole enam aastad üldkoosolekul käinud ja kahjuks ka ajapuudusel maleelust osa võtnud- tahtsin vaadata, kas asjaajamises on midagi muutunud..:)
Läksin malefond Caissa juhatuse liimena, kuid selgus,et Caissa on maleliidu juhatuse otsusega juba ammu? EML välja arvatud? Millal? Mille põhjal?.. Sellist kirjalikku teadet ei ole küll Caissani jõudnud!
Informatsiooniks - Caissa moodustati 1993.a. Kaido Külaotsa toetamiseks.. liikmeid oli 5 ja esimestel aastatel oli fondi osa väga suur,et Kaido areng seisma ei jäänud.Viimastel aastatel fond ei ole aktiivselt tegutsenud ja kindlasti ka mõned EML paberid täitmata jätnud. EML tegutsemist iseloomustab asjaolu,et keegi juhatusest ei ole võtnud ühendust fondi esimehega ja uurinud, mis probleemid on? Millist koostööd saab teha või kui enam ei tegutse, siis avaldada tänu tehtud töö eest (ei ole palju klubisid, kust on SM väljakasvanud)?
EML tuli tänamise mõte koosolekul siis, kui saalist esitati ettepanek tänada neid juhatuse liikmeid kes loobusid edasisest tööst. Hea ettepanek, kuid kas EML võiks ise selle peale tulla?
Koosolekule läksin sellepärast,et üheks punktiks oli põhikirja muudatuste kinnitamine. Eelnevalt täpsemat infot osalejatele ei saadetud.
Võtsin siis EML kodulehelt põhikirja (kahjuks on seal üleval 2 varianti- ja võtsin kogemata vananenud, kuid põhimõtted on samad).
Jõudsin kirja panna 7 küsimust ja ettepanekut.

Külalistele anti 2 minutit.. palusin 3.. aga kahjuks võttis sissejuhatus/selgitus natuke rohkem aega ja minule tundmatu koosoleku juhataja teatas karmihäälselt .. jäänud üks minut... aeg on läbi! Ja oligi kõik.
Ega midagi.. margiraha kokkuhoidmiseks andsin oma küsimused kirjalikult esimehele edasi ja suures segaduses õnnestus vist vähemalt 2 korda küsida - millist vastamise aega näeb ette EML asjaajamise kord.. aga hr.Olde oskas saladuslikult vaikida ja vastust ma ei saanudki. Koosoleku juhataja poetas, et miks külaline üldse küsib? Kas talle peab ka vastama?
Sellega oli see punkt läbi!
Järgmine huvitav punkt oli maleolümpiast osalemine.
Hr. Olde sõnavõtt piirdus eelarve näitamisega.. ja tõdemusega, et EML raha ei ole ja riik ei toeta (muidugi võiks ka küsida endalt - miks ei toeta?)
Otsustamine taheti veeretada üldkoosolekule (kas aga üldkoosolekul on sellist ülesannet põhikirja järgi).
Ei öeldud sõnagi, kellega räägitud on, mida tippmaletajad arvavad? Mida EOK arvab või et on olemas Eesti Male Toetusühing.
Arvan, et üldkoosolekul osalejate hulgas oli palju, kes ei teagi et selline ühing on olemas ja ta on teinud oma ettepanekud Eesti Maleliidule.
Pärast seda kui hr Valgmäe esines väikese selgitusega, tulid saalist mõned asjalikud ettepanekud. Küll ma ei kuulnud hr Olde vaimustunud ettepanekut, et istume maha ja arutame veel.
Külalisi oli registreeritud 3.
Mitu küsimust küsis ka Margus Sööt (ma tahapoole hästi ei näinud).
Aga see häiris senist koosoleku sujuvat käiku ja koosoleku juhataja teatas.. " külalisel palun lahkuda koosoleku segamise eest"! ja läksin siis minagi!
Jäigi mul lõppotsus teadmata kuid kurb on lugeda tänasest EML pöördumisest, kus kurdetakse koostöö puudumise üle.
Koostöö algab peeglisse vaatamisest, vastaspoole ja ka külaliste ärakuulamisest,põhimõtteliste ettepanekute arutelust...
Aga mis ettepanekud ma EML edastasin, sellest edaspidi:)

Kena suve!

Õnnitlen Ottomari suurepäraste tulemuste eest!!On hea teada,et ta on osalenud ka Paikuse noorteturniiril:)
Loodan,et leidub ka malehuviline ,kes Ottomari jaoks loob toetusfondi!


Salapärase koosoleku juhataja kohta - tõenäoliselt oli tegemist Marko Siiliga.


Maleelust kirjutab ka tänane Eesti Päevaleht: "Enneolematu lugu: maletajatel jääb olümpiale sõitmata".

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei olnud EML üldkoosolek nii ühepoolne, nagu hr. Aare Külaots seda kirjeldab. Kogu tekst sai salvestatud ning seda on võimalik kontrollida. Kui 2 minutist kujuneb 7 ja siiski ei ole veel jõutud poolte punktideni, mida teha?
Margus sai sõna, kuid kui ta hakkas teiste sõnavõtule vahele segama, mida siis teha? Margusele saigi tehtud märkus, et järjekordse vahelesegamise ees palun tal lahkuda.
Samuti sai korrale kutsutud H. Olde, kui Toomas Valgmäe sõnavõtu ajal vahele kommenteeris. Vähemalt võttis H.O. märkust tõsiselt ja T.V. sai oma sõnavõtu segamatult lõpetada.
Tahaksin tähelepanekuna lisada, et üldkoosolekul maletajate ajataju kuidagi imelikult väändub ja reglemendiga kehtestatud kodukord aihtub.

Koosoleku juhataja Ants Prii

Anonüümne ütles ...

Aga kas võib vastata tõele, et ilma külaliste sõnavõttudeta oleks koosolek siiski muutunud mänguks ühte väravasse?
Siis olid ju Eesti malele vägagi teretulnud külalised!

Ülar Lauk ütles ...

Ootangi suurima huviga üldkoosoleku protokolli.
Hr Prii - ausalt öeldes ei oleks Teilt seda oodanud, et Te sõnasoovijatega niimoodi käitute.

Anonüümne ütles ...

Koosoleku juhataja valitaksegi koosolekut juhatama.
Olen seda teinud piisavalt ning mind on algusest peale hämmastanud, et EML koosolekutel pole harjutud ajast ja reglemendist kinni pidama. Ka külalistele kehtivad need reeglid. Hr. Toomas Valgmäe sai etteantud ajaga suurepäraselt hakkama, sest tal oli kodune töö tehtud. Minu kogemuse ütleb, ajalimiidi ületamise peamiseks põhjuseks on nõrk ettevalmistus. Samas, kui on teada, et sõnavõtt kujuneb pikemaks, tuleb koosoleku alguses sellest teada anda ja vastavat ajalimiiti küsida.
Parimaks näiteks on parlament, aeg läbi, mikrofon kinni.
Lugupeetud külalised on sel juhul lugupeetud, kui nad lugupidamistväärivalt käituvad.
T. Valgmäelt on veel palju õppida, ka koosolekul viisakat käitumist.

Lugupidamisega, Ants Prii

Ülar Lauk ütles ...

Parlamendiga pole siin küll mõtet paralleeli tuua. parlamendiliikmed istuvad kohapeal aastate kaupa ja saavad oma saalis lobiseda nii palju kui kulub.
Siin aga toimus igaaastane üldkoosolek, mis kutsuti spetsiaalselt kokku kõige ebasobivamal ajal. Ja siis leidis koosoleku juhataja, et suurmeister Külaotsa isa, lugupeetud pedagoog, üksnes segab oma jutuga koosolekut.
Aare Külaotsa tunnen kui äärmiselt tasakaalukat ja korrektset inimest. Kui juba tema endast välja läks, siis on Teil tõesti aeg peeglisse vaadata.

Anonüümne ütles ...

Aare Külaots, tähtsam kui parlamendi liige? Seda enam peaks koolijuht suutma ennast valitseda ja lühidalt ning konkreetselt valupunkti esile tuua.
Mina vaatan rahulikult peeglisse ja julgen ka autoriteete korrale kutsuda.

Ants Prii

Ülar Lauk ütles ...

Tundub, et on vägev tunne olla koosoleku juhataja. Nagu kunagine saksa okupatsiooniarmee juhataja Adolf von Seckendorff: keelan, käsen, poon ja lasen.

Anonüümne ütles ...

Praktika on tõe kriteerium. Seda "vägevat" tunnet saab kogeda koosoleku juhatamisega.
Ütleksin, pigem on see võrreldav õpetaja seisundiga, tuleb etteantud ajaga püsida tunni teemas ning ka võrukaelad ohjes hoida.
NB! Koosoleku teema hakkab tasahilju laiali valguma. Tundeid võiks vaadelda mõnes teises rubriigis.

Ants Prii

Marek Kolk ütles ...

Koosoleku juhatajal on omad kohustused ja tema peab oma ametis hakkama saama (vastasel korral ta ei sobi sinna ametisse). Milleks on vaja võrrelda mingi saksa armee ohvitseriga?

Ülar Lauk ütles ...

Koosoleku juhatajal peab olema piisavalt teadmisi ja oskusi.
1). Koosoleku juhataja peab tundma ala.
2). Koosoleku juhataja peab tundma inimesi, kes on kohal.
3). Koosolekul peab vaidlusküsimustes andma võrdselt sõna mõlemale poolele ja leidma aega osapooli ära kuulata.
4) Kui on kuulutatud välja põhikirja muutmine, siis tuleb hääletada kõigi parandusettepanekute üle, mitte üksnes juhatuse väljapakutute osas.

Anonüümne ütles ...

Vabandan, aga hr. Aare Külaots esines sõnavõtuga. Kui sõnavõtuks on 2 minutit, saaks ju kohe öelda, et soovitakse teha parandusettepanekuid, mitte pika sissejuhatusega aeg ära raisata.

Ants Prii