teisipäev, 11. mai 2010

Andor Lilienthal (1911-2010)


Andor Lilienthal (5.05.1911 - 8.05.2010) Foto: TWIC

Kurb sõnum on tulnud Ungarist. Lahkunud on legendaarne suurmeister Andor (Andre) Lilienthal.
Olles omal ajal väljapaistev mängija, lõi ta malelaua taga maailmameistreid Emanuel Laskerit, Jose Raul Capablancat ja Aleksander Alehhinit.
Moskvas sündinud Lilienthalil vanemad olid Austria-Ungari juudi soost. Tema ema oli lauljanna, isa elektrimontöör, kes harrastas ka autovõidusõite. 1913 läks ta koos ema ja õega Budapesti, isa aga võeti I Maailmasõja puhkedes vahi alla (Venemaa ja Austria-Ungari olid teatavasti sõjas erinevatel pooltel) ja saadeti Orenburgi, kust ta perekonna juurde enam ei saanudki tagasi tulla. Lilienthal õppis malet mängima 16-aastaselt ning teenis varsti raha kohvikutes malet mängides. Budapestist siirdus ta Viini ning seejärel Pariisi, kus võitis välkmalematšis Aleksander Alehhinit.
19-aastaselt mängis ´juba tugevatel rahvusvahelistel turniiridel. Teplitz-Schönaus (pr Teplice Tšehhis) sai ta 4.-5. koha, edestades Flohri, Pirci jt tuntud mehi. Tollelt turniirilt pärineb ka üks lõbus lugu. Lilienthal kiitles, et suudab vee all ujudes läbida terve hotelli ujumisbasseini (50 meetrit). Salo Flohr oli kohe nõus kihla vedama. Kihlvedu sõlmitigi ja Lilienthal hakkas riidest lahti võtma. Flohr märkis selle peale, et ujuma peab riietega. Lilienthal hüppaski hämmastunud hotellikülaliste silme all ülikonnaga vette ja ujus vee all basseini teise serva. Kihlveoga võitis ta kena rahasumma ning kuna juhtumist kirjutasid paljud ajalehed, siis kinkis hotell talle hea reklaami eest uue kalli ülikonna ja kohvritäie pesu.
Mängis 1930-ndatel kolmel korral ka Ungari olümpiavõistkonnas: Folkestones 1933 kogus varumehena +7, =6, -0 (esikoht laual), Varssavis 1935 2. laual +11, =8, -0 (esikoht laual) ja Stockholmis 1937 1. laual +9, =6, -2 (4. koht laual, meeskondlik hõbe).
1935 siirdus elama NSV Liitu ja abiellus kohaliku kaunitariga, keda kohtas Moskva rahvusvahelise turniiri ajal. Võttis 1939 ka nõukogude kodakondsuse.
NSVLiidus oli ta treenerina tööl algul ametiühingutes, hiljem treenis maailmameistreid Smõslovi ja Petrosjani.
1950 oli ta nende 27 mehe hulgas, kellele FIDE omistas esimesed suurmeistri tiitlid.
Tagasi Budapesti siirdus ta 1976 ning kohtus seal muuhulgas ka Bobby Fischeriga, kui too oma eksirännakutel mööda maailma elas mõnda aega Ungaris.
Ta oli väga reibas veel viimase ajani, kui organiseeris 2011. aasta maikuuks oma 100 juubeli puhuks rahvusvahelist maleturniiri.
Andor Lilienthal suri laupäeval, 8.mail, pärast lühiajalist haigust.

Allikad: TWIC, Wikipedia

2 kommentaari:

Turu ütles ...

Väga hull kokkusattumus, et me mõlemad just kolm päeva (mitte järgmisel päeval) hiljem teisipäeva hommikul Lilienthalist artikli kirjutasime. Aga hea, et need tõesti üsna erinevad on. Mulle meeldis see basseinilugu.

Anonüümne ütles ...

Olete mõlemad toredad sellid ja proovige ka edaspidi teravusi vältita see on ilus mis olete teineteisele juba öenud. Selline respekt viib edasi. Et ka mina kui võhik intriigides, ei peaks poolt valima. Tänan ja laske samas vaimus edasi.

Blogiarhiiv