kolmapäev, 19. mai 2010

Venemaal kodusõda

Venemaa maleföderatsioonis on puhkenud suuremastaabiline skandaal, mida ajaleht Kommersant nimetab lausa üheks suuremaks kogu maleajaloo jooksul.
Võitlus käib loomulikult selle ümber, kelle kandidatuuri toetab Venemaa 2010.a. FIDE presidendi valmistel. Ühes parteis on Kirsan Iljumžinov ja malejuhtidest Arkadi Dvorkovitš, teisel pool Anatoli Karpov ning Aleksander Bahh. Karpovi kandidatuuri toetab aktiivselt ka Garri Kasparov, pigem Iljumžinovi poolele on asunud Vladimir Kramnik ja naiste maailmameister Aleksandra Kostenjuk.
Iga päev tuleb uusi uudiseid - intervjuud, avalikud kirjad, avaldused, videolindid kahe ühel ja samal päeval toimunud Venemaa maleföderatsiooni juhtorgani koosolekust jne.
Aprillis jõudis Dvorkovitš juba kuulutada, et Venemaa toetab Iljumžinovit, nüüd hääletasid 17 delegaati 32-st Karpovi poolt, kuid Dvorkovitš väidab, et sellel koosolekul ei olnud juriidilist jõudu, kuna puudu oli nõukogu juht st tema ise..
Karpov teatas, et tema poolt on juba USA, Inglismaa, Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania, Ukraina, Šveits jne ... kokku 15 riiki, samal ajal kui Iljumžinovile on oma hääle lubanud anda vaid Türgi. Ta tuletas meelde ka Iljumžinovi vanu patte - eelkõige sõprust Saddam Husseiniga ning katset korraldada 1990-ndatel a-tel Iraagis isegi FIDE MM-matš Karpov-Kamski. Loe lähemalt...
Kui Karpovi partei peaks Venemaal edu saavutama, siis nõrgenevad Iljumžinovi positsioonid muidugi märgatavalt, aga pole sugugi võimatu, et suur osa arengumaadest jääb teda toetama...

2 kommentaari:

Simo Runnel ütles ...

Karpovi-Kamski matš toimus vist 1996.

Ülar Lauk ütles ...

jah, teksti peab parandama - mitte 1990.a-l, vaid 1990-ndatel a-tel.

Blogiarhiiv